Trei bărbați din Constanța au ieșit cu detectoarele de metal pe un câmp și au făcut o descoperire semnificativă. Ce au decis polițiștii

Trei bărbați din Constanța au ieșit cu detectoarele de metal pe un câmp și au făcut o descoperire semnificativă. Ce au decis polițiștii
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța / Sursa: minac.ro
Publicat: 21/01/2023, 13:19

Trei bărbați din Constanța, care dețineau detectoare de metale autorizate, au sesizat polițiștii, după ce au descoperit obiecte care păreau de patrimoniu, fapt confirmat ulterior de arheologi.

Polițiști din cadrul Secției 9 Rurală Topraisar au fost sesizați, vineri după amiază, prin apel la numărul unic de urgență, de către un bărbat care a povestit că ar fi găsit, în extravilanul localității Ciobănița, o oală în care se află mai multe monede antice, au anunțat, sâmbătă, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța.

La fața locului s-au deplasat polițiști ai Serviciului Investigații Criminale, împreună cu arheologi din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Conform sursei citate, în urma verificărilor s-a stabilit faptul că trei bărbați, cu vârste cuprinse între 34 și 46 de ani au efectuat detecții în zona extravilanului localității Ciobănița, comuna Mereni, iar la un moment dat au găsit, îngropat la aproximativ 60 de centimetri de sol, un vas antic din ceramică, plin cu monede antice. Totodată, lângă acest vas au fost descoperite mai multe fragmente ceramice și metalice, precum și o monedă similară celor din vas.

Din examinarea preliminară efectuată la fața locului a reieșit faptul că vasul este de proveniență getică (secolul al III-lea d.Hr.), iar monedele sunt de proveniență romană (secolul al III-lea d.Hr.). Obiectele în cauză au fost lăsate în custodia arheologilor din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Ce zice legea

Polițiștii precizează că bărbații care au făcut descoperirea sunt deținători de detectoare de metale, autorizați de instituție, iar zona unde a fost făcută descoperirea nu este înregistrată ca fiind sit arheologic în Lista Monumentelor Istorice și nici în Repertoriul Arheologic Național, fiind incidente prevederile art. 2, alin. 1, lit. g) și ale art. 10 din O.G. 43/2000 republicată privind regimul descoperirilor arheologice întâmplătoare.

Conform actului normativ citate, prin descoperire arheologică întâmplătoare se înțelege evidențierea de bunuri de patrimoniu arheologic ca urmare a acțiunii factorilor naturali sau a acțiunilor umane, altele decât cercetarea arheologică atestată.

„Bunurile mobile rezultate în urma descoperirilor arheologice întâmplătoare vor fi predate de către descoperitor, în termen de maximum 72 de ore, serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Cultelor”, se arată articolul 10.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Daniela Iliescu a făcut-o praf pe mama lui Culiţă, după ce a spus că e...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Anunţ trist despre Kate Middleton, făcut de apropiaţi! Trece prin iad
Ramona Bădescu arată BESTIAL la 55 de ani! E sexy în costum de baie: ce...
Cod portocaliu de ploi torențiale în vestul țării. Zonele vizate de avertizarea ANM
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
SE PLĂTESC 800 de lei de la primărie. S-a aflat exact cine va primi banii
Șoc în Europa. Ucraina atacă Rusia
Cât cere o menajeră topless pentru a face curățenie două ore. Tânăra taxează scump serviciile...
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
O furtună văzută din spațiu arată ca „o meduză uriașă”. Cum este explicat fenomenul rar?
×